Cyanotypi

I torsdags och fredags innan vi gick på höstlov så fick vi hålla på med en framkallnings metod i mörkerrum som heter cyanotypi. Den innebär att man blandar 2 vätskor, lika mycket av båda. Sen penslar man detta på ett papper av ditt val, sen låter man det torka på ett mörkt ställe. När det torkat tar man fram den film man vill framkalla. Jag tex hade skrivit ut 2 filmer. Ett självporträtt och en bild jag hade till ett tema som handlade om andlighet och övernaturligt, som föreställer en blind sierka. Man lägger denna film över det målade på det papper du valt, sedan lägger man en glasskiva över självaste bilden så den ligger tätt, in i en "låda" med starkt uv-ljus, vi körde ca 20 min. 

När det sedan gått 20 min plockar du ut bilden, tar bort filmen från pappret och går och lägger pappret i blöt. Vanligt vatten. Sköljer bilden, och ser när det fantastiska motivet framträder. Det är magiskt. Sen hänger du det på tork, efter det lägger du det i press. Fantastiskt och så otroligt roligt verkligen! Längtar efter att få arbeta mer med det! :)
 
Alltså en snabb sammanfattning av processen!
  • Blanda lika delar av lösning A och lösning B. 
  • Gör ett utstryk på ett förlimmat papper. 
  • Kontaktkopiera under uv-ljus
  • Någon egentlig framkallning eller fix behövs inte.
  • Slutskölj i rinnande vatten 10 minuter
  • Om du önskar kan du tona pappret med tex kaffe, därefter ytterligare 10 min skölj i vatten.
  • Häng sedan upp bilden för tork.
 
 
 
 
 
 

En sådan dag..

Jag är min egna värsta fiende. Jag har för höga krav på mig själv och känner sällan att jag duger precis som jag är. I kväll resulterade allt detta i en stress som sedan blev en panikångest! Min kropp hamna som i en feberfrossa där ja tappade tid och rum. Tårarna rann och dagens middag fick inte behållas.

Jag är utmattad efter allt detta. Men är också tacksam att min kropp på riktigt säger STOP! Nu har jag tagit en lång dusch, bädda rent i sängen, tänt ljus och ska dricka en stor kopp te. Försöka landa.

Du kanske nu undrar varför jag delar detta här? Jag känner att detta är nått som för mig är så fullt med skam att jag måste blotta det för att få rätsida på det. Inte gömma undan det mera. Utan i stället på umed spotlights och bara visa
HÄR ÄR JAG! 


(bild från min instagram, photobytessie)